lauantai 13. lokakuuta 2012

Keliakia


Keliakia on sairaus, jonka hoitona on gluteeniton ruokavalio. Se on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakian puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius ja gluteeni. Keliakiaa sairastaa Suomessa 2% väestöstä. 
  • Keliakia voi puhjeta missä iässä tahansa.
  • Ainoa hoito on elinikäinen keliakiaruokavalio, joka ei sisällä gluteenia.
  • Ruokavaliolla suoli palautuu normaaliksi ja ihokeliaakikon ihottuma paranee.
  • Keliakia on elinikäinen sairaus.
  • Keliakiassa elimistö muodostaa vasta-aineita omia kudoksiaan vastaan eli kyseessä on ns. autoimmuunisairaus.
  • Ruoka-allergiassa elimistö synnyttää vasta-aineita proteiineja kohtaan. Myös keliaakikko voi olla allerginen jollekin gluteenittomalle viljalle, esim. kauralle tai tattarille. 
  • Vehnälle allerginen ei siedä välttämättä gluteenitonta vehnätärkkelystä, riippuen allergian voimakkuudesta, mutta keliaakikolle gluteeniton vehnätärkkelys sopii.
  • Keliakia ei parane koskaan kun taas ruoka-allergioita esiintyy lähinnä lapsilla ja ne väistyvät yleensä iän myötä.
  • Gluteeniherkkyys eli gluteenisensitiivisyys tarkoittaa sitä, että henkilö saa oireita vehnästä, ohrasta ja rukiista, mutta keliakia ja vilja-allergia on suljettu pois.
  • Gluteenisensitiivisyyden on arveltu liittyvän ärtyvän suolen oireyhtymään,  sillä ruis, vehnä ja ohra sisältävät hiilihydraatteja, jotka fermentoituvat paksusuolessa aiheuttaen mm. kaasunmuodostusta ja kipua.
  • Kaikki keliaakikot voivat halutessaan syödä kauraa ja se on todettu laajoissa tutkimuksissa turvalliseksi keliaakikoille. 86 % käyttää kauraa, mutta osa kokee sen sopimattomaksi itselleen.
  • Kauran suuri kuitupitoisuus voi aiheuttaa varsinkin alkuun vatsanväänteitä, mutta totuttua kauraan, oireita ei yleensä esiinny. Aloitetaan pienestä määrästä. Osa voi olla allergisia kauralle.
  • Keliakian tyypillisiä oireita ovat vatsakipu, ripuli ja löysät ulosteet, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Sekä pahoinvointi, ruokahaluttomuus, oksentelu, anemia ja väsymys.
  • Keliakia voi ilmetä myös iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana, jolloin on kyse ihokeliakiasta (dermatitis herpetiformis), joka esiintyy yleensä kyynärpäissä, polvissa, hiuspohjassa ja pakaroissa.
  • Lapsella kasvun hidastuminen voi olla oire keliakiasta.
  • Keliakia voi olla myös vähäoireinen, oireeton tai ilmetä muilla kuin tyypillisillä suolistovaivoila. Tällöin oireiden yhdistäminen ruokavalioon ja keliakiaan voi olla ongelmallista.
  • Usein keliakia löydetään aikuisiässä muiden sairauksien tutkimusten yhteydessä. Näitä muita oireita voivat olla anemia, vitamiinipuutokset, aftat, kiillevauriot hampaissa, osteoporoosi sekä erilaiset keskushermosto- ja niveloireet.
  • Lapsettomuus ja jatkuvat keskenmenot ja psyykkiset oireet voivat liittyä keliakiaan.
Keliakia todetaan ohutsuolessa tähystyksessä otettavasta koepalasta, josta todetaan tulehdus ja suolinukan madaltuminen.

Keliakiassa ohutsuolen limakalvovaurio kehittyy asteittain limakalvon tulehduksesta litteään limakalvoon (villusatrofia). Ihokeliakiassa koepala otetaan terveeltä iholta.
Keliakiaa ja ihokeliakiaa voidaan alustavasti etsiä myös verestä mitattavien vasta-aineiden avulla.
Suomessa on kehitetty helppo apteekista saatava keliakian pikatesti, jonka voi tehdä itse kotona. Jos pikatesti on positiivinen, tulee kääntyä lääkärin puoleen. Diagnoosi tehdään vasta varsinaisten tutkimusten (ohutsuolen koepala) jälkeen. Keliakiaruokavaliota ei kannata aloittaa ilman koepalasta tehtyä diagnoosia, koska suolinukka voi palata hyvinkin nopeasti normaaliksi. Koepalasta tehty diagnoosi on myös Kelan ruokavaliokorvauksen saannin edellytys.

Gluteenipitoiset viljat korvataan tattarilla, riisillä, hirssillä, maissilla, teollisesti prosessoidulla vehnätärkkelyksellä (20 mg/kg) ja gluteenittomalla kauralla eli puhtaalla kauralla.

Keliaakikon hoito on tärkeää myös oireettomilla keliaakikoilla. Se ehkäisee keliakian aiheuttamia lisäsairauksia, joita ovat mm. osteoporoosi, hedelmättömyys ja pahanlaatuiset kasvaimet.

Ruokavaliota noudattamalla pysyy työ- ja toimintakykyisenä.

  • Tarkasta pakkausmerkinnät huolellisesti. 
  • Gluteeniton tuote-merkki.
  • Lue huolella tuttujenkin tuotteiden selosteet, aineet ovat voineet muuttua.
  • Varoitusmerkinnät.
Keliaakikoille soveltuvat ja sopimattomat ainesosat voit tarkistaa Keliakialiiton verkkosivuilta "Tunnetko pakkausmerkinnät"- esitteestä.

Keliaakikon pitää päästä ravitsemusneuvojalle heti diagnoosin varmistuttua sekä 1-6 kk diagnoosin jälkeen.
Keliaakikon kannattanee liittyä myös keliakialiittoon.

(Lähde: Hellapoliisi, syksyn herkkureseptit, Keliakialiiton laillistettu ravitsemusterapeutti Henna Kosunen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti